Sztárszakma a nők körében: így lehetsz kéz- és lábápoló technikus!

Manapság szinte már nincs olyan ember, akinek ne lenne a tágabb ismerősi körében egy olyan személy, aki a szépségiparban dolgozik. Az ágazaton belüli legnépszerűbb szakma pedig - főleg a nők körében - a kéz- és lábápoló technikus. Cikkünkben pedig minden fontos tudnivalót megtalálsz róla!

Ha valaki azt mondja neked, hogy kéz- és lábápoló végzettséggel rendelkezik, akkor valószínűleg neked is az a legelső gondolatod, hogy egész nap körmöt reszel és fest, vagy alkalomadtán műkörmöt épít a vendégeinek. Viszont, ha tudni szeretnéd, hogy ezen kívül mennyi mindent tartogathat még számodra ez a szakma, akkor mindenképpen olvass tovább!

Mit is csinál pontosan egy kéz- és lábápoló technikus?

Kezdjük talán a mindenki számára legegyértelműbb feladattal. Ez a szakma nem véletlenül tartozik a szépészeti ágazatba, legtöbben ugyanis főként akkor keresik fel ezeket a szakembereket, ha gél lakkozást, vagy műkörömépítést szeretnének kérni. Napjainkban pedig egyre több és több nő veszi igénybe - a fodrászat és a kozmetika mellett - ezeket a szépészeti szolgáltatásokat.

Sok mindent elárul egy emberről az, hogy mennyire ápolt a külseje, ennek pedig egyik legárulkodóbb területe a kezünk. Az ápoltság viszont nem egyenlő azzal, hogy valakinek szépen manikűrözött keze és lába van. A kéz- és lábápoló szakember a lehető legkorszerűbb technológiákkal és szakmai tudásával gondoskodik vendégei kezeinek és lábainak egészségéről, nagy hangsúlyt fektetve a bőr és a körmök esztétikai és egészségügyi állapotára.

Fotó / Egor Lyashenko

A szakemberekhez tehát nemcsak szépészeti beavatkozásért, hanem általános esztétikai és egészségügyi szolgáltatásért, tanácsadásért is lehet fordulni, férfiaknak és nőknek, fiataloknak és időseknek egyaránt!

Milyen készségekkel kell rendelkeznie egy kéz- és lábápoló technikusnak?

Ahhoz, hogy valaki sikeres legyen ebben a szakmában, elengedhetetlen, hogy precíz és pontos legyen, valamint a jó kézügyesség is sokat számít. Erre nemcsak a szépészeti beavatkozások, tehát a lakkozás, műkörömépítés és apró díszek felhelyezése miatt van szükség, hanem az általános beavatkozások fontos eleme is! Ezen kívül pedig, nem mehetünk el szó nélkül a kreativitás, továbbá a divat iránti fogékonyság mellett sem. A kéz- és lábápoló szakember hosszútávú sikerének kulcsa, hogy kövesse az aktuális trendeket, és nyitott legyen az újdonságokra, az önfejlesztésre is.

Csak nők helyezkedhetnek el a szakmában? Még mit nem!
Bár a szakmát általánosságban tekintve kétségkívül a nők vannak többségben, nem jelenti azt, hogy a férfiak ne választhatnák ezt az irányt. Így tett például Tom Bachik is, aki egész fiatalkorában grafikusként képzelte el a jövőjét, de végül napjaink egyik legnépszerűbb manikűröse lett. Sikerességét pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy olyan sztárokkal is dolgozott már együtt, mint Selena Gomez, Jennifer Lopez vagy Lana Candor.

Mi kell ahhoz, hogy kéz- és lábápoló technikus legyél?

A szakma elvégzése a szépészeti ágazat 5 éves képzése során lehetséges, melynek végén a tanuló érettségi bizonyítványt, technikus szintű választható szakma irányú szakképzettséget szerez. Két szakmairányból lehet választani: kézápoló és körömkozmetikus szakmairány vagy speciális lábápoló szakmairány. Az országban jelenleg 15 technikumban folyik ilyen képzés, a részletekről pedig az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján olvashatsz.

Mennyit keres egy kéz- és lábápoló technikus?

A KSH 2020-as évre vonatkozó adatai szerint egy ilyen képesítéssel rendelkező szakember átlagosan bruttó 217 ezer forintot vihet haza havonta, de ez függhet a kliensei számától, és a saját szolgáltatásai árazásától is.