Legyél mindig jó bőrben! Így válhatsz bőrtermékkészítő szakemberré

Szereted a bőrből készült tárgyak, ruhadarabok illatát, és tudni szeretnéd, hogy hogyan készíthetnéd el saját kezűleg őket? Jó hírünk van, ugyanis most megosztjuk veled, hogyan válhatsz bőrtermékkészítő szakemberré!

Ha kreatív embernek gondolod magad, emellett pedig jó kézügyességgel rendelkezel, akkor mindenképp megéri fontolóra venned, hogy a bőrtermékkészítő szakmát válaszd, előtte viszont nem árt, ha kicsit jobban utánajársz a követelményeknek. Nézzük, miket kell tudnod erről a szakmáról!

Mit csinál pontosan egy bőrtermékkészítő?

A szakma neve igazából önmagát magyarázza, hiszen egy bőrtermékkészítő feladata nem más, mint hogy bőrből, valamint szakiránytól függően műbőrből, valamint textil- és egyéb szintetikus anyagokból készítsen divatos termékeket, ruhadarabokat. Feladata viszont nem merül ki a termék elkészítésében, hiszen fontos, hogy az egész gyártási folyamatot átlássa, és fel tudja építeni a termék megrendelésétől, egészen az értékesítésig.

Egy bőrtermékkészítő feladata nem más, mint hogy bőrből, valamint szakiránytól függően műbőrből, valamint textil- és egyéb szintetikus anyagokból készítsen divatos termékeket, ruhadarabokat.Fotó / 123RF

Egy bőrtermékkészítő tehát nem csupán egy adott terméket készít el megrendelésre, hanem komoly tervezőmunkát is végez, ismeri az eszközeit, a különféle technológiákat, szakszerűen működteti a munkájához szükséges gépeket, berendezéseket.

Az elkészítés mellett pedig általában javítási és átalakítási munkákat is vállal, szakmai irányultságtól függően pedig (például ortopédiai cipészként) különleges igényekhez is tudnia kell alkalmazkodni.

Milyen készségekkel kell rendelkeznie egy bőrtermékkészítőnek?

Ahogy azt néhány bekezdéssel fentebb már kiemeltük, az első, és talán legfontosabb készség, amivel egy bőrkészítőnek rendelkeznie kell az a kreativitás és a kézügyesség. A termékek megalkotásához ezen kívül elengedhetetlen a pontosság és a precizitás, valamint a megfelelő szín- és térlátás is.

Egy bőrtermékkészítő tehát nem csupán egy adott terméket készít el megrendelésre, hanem komoly tervezőmunkát is végez, ismeri az eszközeit, a különféle technológiákat.Fotó / 123RF

Továbbá fontos tulajdonságnak számíthat még a divat iránti fogékonyság, a trendek követésére és az újdonságokra való nyitottság is, hiszen ezek nagy szerepet tudnak játszani egy kreativitást igénylő szakma esetében.

A bőr megmunkálásának története
Az állati bőr felhasználása és megmunkálása az emberiség egyik legősibb foglalkozásának is tekinthető, hiszen már több mint 40 ezer évvel ezelőtt az őskorban is jellemző volt az állati bőr ruhaként való viselése. Az első, megmunkáláshoz használt eszközök körülbelül csak Kr.e. 5000 körül jelentek meg, feltehetőleg a suméroknál, a mai Irak területén. A legősibb lelet pedig egy Kr.e. 3500 körülről származó bőrcipő, amit egy örmény barlangban találtak meg a régészek. Ki tudja, évezredek múltán talán a te alkotásaid is régészeti leletként fognak majd szolgálni!

 Mi kell ahhoz, hogy bőrtermékkészítő szakember legyél?  

Erre a kérdésre igazán egyszerű a válasz. Ahhoz, hogy bőrtermékkészítő szakember válhasson belőled, el kell végezned egy 3 éves képzést, mely a szakképpzettség megszerzésével zárul. A szakmán belül kétféle szakmairány közül választhatsz, ezek a bőrdíszműves vagy a cipőkészítő és az ortopédiai cipész. Az országban jelenleg 10 szakképző iskolában folyik ilyen képzés, a részletekről pedig az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján olvashatsz.

Mennyit keres egy bőrtermékkészítő?

A KSH 2020-as évre vonatkozó adatai szerint egy ilyen képesítéssel rendelkező szakember átlagosan bruttó 270 ezer forintot vihet haza havonta, de ez függhet a saját szolgáltatásainak az árazásától is.