Miért érdemes diákszövetkezeten keresztül munkát vállalni?

Szeretnél egy kis extra zsebpénzt szerezni, vagy esetleg egy új laptopra gyűjtesz? Ha hajlandó vagy a szabadidődből alkalmanként feláldozni néhány órát, nemcsak tapasztalatra tehetsz szert, ami akár az önéletrajzodban is jól mutathat később, de izgalmas kalandokban is részed lehet. És akár új barátokra is találhatsz. Diákként hogyan vágj bele a munkavállalásba? Milyen feltételeknek kell megfelelned, mire lesz szükséged?

Forrás: freepik

Mi az az diákszövetkezet?

Az iskolaszövetkezetek azért jöttek létre, hogy ellenőrzött keretek között, biztonságosan segítsék a munkavállaló diákok és a munkaadó cégek egymásratalálását. Mit jelent ez a gyakorlatban? Neked pénzre van szükséged, esetleg kipróbálnád magad abban a szakmában, amiben később szívesen dolgoznál, ők pedig megteremtik az ehhez szükséges feltételeket. 

Miért éri meg diákszövetkezeti tagnak lenni?

Mert biztonságos munkakörülményeket garantál számodra.

Ez azt jelenti, hogy mindenképp megkapod a béredet, a diákmunka legális keretek között történik. Ha panasszal élsz, van hová fordulnod.

Mert elintézik helyetted a papírmunkát.

A szükséges adminisztrációs feladatok terhét leveszik a válladról: az adóbevalláshoz szükséges dokumentumok, igazolások és a biztosításod garantáltan rendben lesz.

Mert számos munkalehetőség közül válogathatsz

Könnyű fizikai munkát végeznél inkább? Vagy kipróbálnád magad egy irodában? Esetleg otthonról végezhető diákmunkát keresel? Akárhogy is dönts, bőséges kínálatból szemezgethetsz egész évben a szabadidőd függvényében. 

Fotó: Freepik

Milyen munkatípusokat találsz az iskolaszövetkezetekben?

Érdemes jól végiggondolnod, milyen területen szeretnél tapasztalatot szerezni. Mi az, amiben jó lennél, vagy mi az, ami a későbbi elhelyezkedésedet segítheti, esetleg a tervezett továbbtanulásodat támogatja. Kereshetsz fizikai munkát az árufeltöltéstől kezdve a csomagolásig, de lehet, hogy neked jobban menne a hostesskedés, mert könnyen megtalálod a hangot az emberekkel. 

A hirdetésekben tüzetesen elolvashatod, hogy milyen feladatokat kell elvégezned, milyen feltételeknek kell megfelelned, és milyen fizetés jár a munkádért cserébe. Ha némi zsebpénzre szeretnél szert tenni, a nyári szünetben gond nélkül vállalhatsz idénymunkákat a vendéglátásban, a turizmusban, vagy akár a mezőgazdaságban is.

A munkavállalás feltételei 18 év alatt a diákszövetkezetben

  • Nappali tagozatosnak kell lenned.

  • Be kell töltened a 16. életévedet (15 éves korban nyári szünidőben tudsz csak munkát vállalni).

  • Rendelkezned kell szülői engedéllyel a munkavállaláshoz.

  • Ki kell váltanod a tagságot az iskolaszövetkezetben, amihez szükség lesz személyi igazolványra, adó- és TAJ-kártyára, lakcímkártyára.

Arról, hogy pontosan hogyan működik mindez egy biztonságos diákmunka-közvetítőnél, arról az Y Generáció iskolaszövetkezet oldalán olvashatsz bővebben.

Milyen fizetéssel kalkulálhatsz?

A minimálbér a diákmunkára is vonatkozik, ami azt jelenti, hogy órabérként nettó minimum 963 Ft-ot kell fizetnie neked a munkaadónak. Ennél némileg magasabb, átlagosan nettó 1100-1200 Ft-os órabérre számíthatsz attól függően, milyen típusú, nehézségi fokú munkát vállalsz. Ha pedig középfokú végzettséggel rendelkezel, akkor ha tanulóként munkát vállalsz, a garantált bérminimum érvényes rád, azaz minimum 1259 Ft-os órabérre számíthatsz. És jó hír: ha még nem töltötted be a 25-öt, akkor 2022. január 1-jétől nem kell befizetned a Magyarországon érvényes, 15%-os jövedelemadót, vagyis több marad a zsebedben!

Az Y Generáció Iskolaszövetkezet aktuális diákmunkái között külön rá tudsz keresni a 18 év alattiak számára is ajánlott munkahelyekre.