A hétköznapi hősök köztünk élnek: Legyél te is mentőápoló!

A hősök bizony köztünk élnek, ennek pedig kitűnő példáját tanúsítják a mentőápolók. Ha tudni szeretnéd, hogyan válhatsz akár mások életének megmentőjévé, akkor ne keress tovább! Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat erről a szakmáról.

Rengetegszer hallunk arról, hogy mennyire megbecsült és fontos hivatás az orvosoké, a mentőápolókról azonban sokkal kevesebb szó esik. Az ő tevékenységük viszont legalább olyan fontos, mint az orvosoké, tűzoltóké vagy éppen a rendőröké. A jó hír pedig, hogy belőled is könnyedén válhat mentőápoló!

Mit csinál pontosan egy mentőápoló?

A mentőápolók első és legfontosabb feladata természetesen a betegek állapotának felmérése, ellátása. Ezt viszont hivatásukból adódóan nem kórházi körülmények között teszik általában, hanem a beteg, illetve a sérült megtalálási helyszínén. Legtöbbször közúti balesetekből kifolyólag, a mentőápolók gyakran szembesülnek rendkívül veszélyes helyzetekkel, amikor szükségessé válik az életveszély elhárítása, és a beteg állapotának mihamarabbi stabilizálása.

A mentőápoló feladata a betegek állapotának felmérése, ellátása. Ezt viszont hivatásukból adódóan nem kórházi körülmények között teszik általában, hanem a beteg, illetve a sérült megtalálási helyszínén.Fotó / 123RF

Fontos feladatukat képezi még, hogy ismerjék, és használni tudják a betegellátáshoz használt mentéstechnikai eszközöket, hiszen sok esetben egy ember élete múlhat az eszközök helyes vagy épp helytelen használatán. Végül, de nem utolsó sorban a betegszállítás megszervezése, illetve a különböző betegmozgatási technikák ismerete is lényeges része a munkájuknak.

Milyen készségekkel kell rendelkeznie egy mentőápolónak?

A mentőápolók talán első és legfontosabb tulajdonsága a gyors és pontos problémaelemzés, és az átlagon felüli problémamegoldó készség, hiszen ahogy korábban kiemeltük, emberéletek múlhatnak azon, hogy mennyire tudnak gyorsan és pontosan felismerni egy szituációt, és milyen hamar reagálnak rá. Ebből kifolyólag a gyors döntőképesség elengedhetetlen számukra, csakúgy mint a precizitás.

A mentőápolók talán első és legfontosabb tulajdonsága a gyors és pontos problémaelemzés, és az átlagon felüli problémamegoldó készségFotó / 123RF

Ezenkívül a jó állóképesség és a teherbírás is kiemelendő készség, hiszen a mentőápolók munkája fizikailag és mentálisan is rendkívül megterhelő tud lenni. A betegek mozgatásához jó állóképesség szükségeltetik, az ellátás, életmentés pedig mindenképpen olyan szakembereket követel meg, akik a legfeszültebb szituációkban is higgadtak tudnak maradni, és stresszhelyzetben is teljesíteni tudnak.

Az ördög sosem alszik: Szabadnapos mentőápolók akcióban

Balesetek természetesen mindig a legváratlanabb pillanatokban történnek, sokszor pedig egy teljesen hétköznapinak tűnő tevékenység is életveszélyes helyzetet tud teremteni. Így történt ez Tiszalökön is, ahol egy 50 év körüli nő reggeli közben félrenyelt egy falatot, ami megakadt a torkán, teljesen elzárva ezzel a légútját. Az életét az az apa-fia mentő páros mentette meg, akik reggel éppen csak hazaértek a szolgálatból, szomszédaik kétségbeesett kérésére viszont a kiérkező mentők előtt megkezdték a segítségnyújtást, ezzel elhárítva az életveszélyt.

Az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán egyébként rengeteg ehhez hasonló, inspiráló történetet olvashatsz, amelyek kétségtelenül megerősítenek abban, hogy mennyire fontos munkát is végeznek a mentőápolók.

Mi kell ahhoz, hogy mentőápoló legyél?

Ha téged is inspirál ez a szakma, akkor egy 5 éves technikumi képzés elvégzésével te is erősítheted a mentőápolók csapatát az ország bármely pontján. A képzés végén érettségit és egy technikusi szintű szakképzettséget szerezhetsz, ezután pedig meg is kezdheted a munkát. Az országban jelenleg 15 helyen folyik mentőápoló képzés, a részletekről pedig az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján tájékozódhatsz.

Mennyit keres egy mentőápoló?

Nem árt tudni, hogy a KSH által nyilvántartott foglalkozások egységes osztályozási rendszere a mentőápolók munkáját az ápolókhoz, szakápolókhoz sorolja, így nem összetévesztendő a mentőtisztekkel, mely szakma gyakorlásához egy felsőfokú végzettség (diploma) megszerzése szükséges. A KSH 2020-as évre vonatkozó adatai szerint tehát mentőápoló képesítéssel átlagosan bruttó 448 036 forintot lehet megkeresni egy hónapban.