A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, avagy így válhat belőled fegyvergyártó szaktechnikus

Ne aggódj, a címben említett film szereplőivel ellentétben a fegyvergyártó szaktechnikusok szerencsére nem vesznek részt illegális tevékenységekben, viszont kétségkívül rendkívül izgalmas munkát végeznek. Ha kíváncsi vagy, hogy pontosan mit, akkor ne habozz továbbgörgetni a cikket!

Meg kell vallani, hogy a fegyvergyártó szaktechnikusok szakmája nem túl elterjedt manapság a fiatalok körében, ezért sokan nem is tudják, hogy mi szükséges egy ilyen képesítés megszerzéséhez, illetve hogy mivel is foglalkoznak ezek a szakemberek. Cikkünkben viszont minden felmerülő kérdésedre választ találhatsz!

Mit csinál pontosan egy fegyvergyártó szaktechnikus?

A fegyvergyártó szaktechnikusok rendkívül széles tudással rendelkeznek a különféle fegyverek szerkezetével, legfontosabb elemeivel, alkatrészeivel kapcsolatban. Erre azért van hatalmas szükség, mert szakmájukból adódóan általában fegyverek gyártásával, javításával és karbantartásával foglalkoznak. Gyakori az is, hogy csak egy-egy alkatrészt cserélnek ki az eszközökben, ehhez pedig elengedhetetlen a cserealkatrész tökéletes megválasztása, vagy szükség esetén sajátkezű legyártása.

Ezen kívül be tudják sorolni a lőfegyvereket kor, rendszer- és szerkezettan szerint, valamint meg tudják állapítani működési elvüket, és ki tudják választani a hozzájuk tartozó lőszereket. Végül, de nem utolsó sorban, munkájuk elengedhetetlen részét képezi a hatályos jogszabályok és biztonsági előírások mindenkori betartása.

Sokan nem is tudják, hogy mi szükséges egy ilyen képesítés megszerzéséhez.Fotó / Twitter

Milyen készségekkel kell rendelkeznie egy fegyvergyártó szaktechnikusnak?

Tekintettel arra, hogy érzékeny és adott esetben veszélyes eszközökkel dolgozik, a fegyvergyártó szaktechnikustól elvárható egyik legfontosabb készség a pontosság, illetve a precizitás. Elengedhetetlen ezenkívül a jó kézügyesség is, hiszen sok esetben rendkívül apró alkatrészeket kell kicserélni, beépíteni vagy épp javítani.

Fontos még ezeken kívül az önállóság is, hiszen ezek a szakemberek sok esetben teljesen egyedül dolgoznak egy-egy lőfegyver javításán, gyártásán. Emiatt szükséges még a nagy munkafegyelem is, hiszen ahogy fentebb is kiemeltük, veszélyes fegyverekkel dolgoznak, amelyek egy rossz mozdulat vagy a figyelmetlenség miatt, akár végzetes balesetekhez is vezethetnek.

Alec Baldwin és a Rust-tragédia

Mi sem bizonyítja jobban a fegyverekkel foglalkozó szakemberek felelősségét és alapos munkavégzésének fontosságát, mint a Rust című film forgatásán történt tragédia. A film főszereplője (és egyben producere), Alec Baldwin által használt kellékfegyverbe éles lőszer került, melyet a színész elsütött a forgatáson, ezzel megsebesítve a film rendezőjét, Joel Souzát és az operatőrt, Halyna Hutchinst, aki sajnos belehalt sérüléseibe. A cikk megírásakor a nyomozás még javában folyik az ügyben, legtöbben viszont a fegyvermestert tartják a tragédia felelősének.

Mi kell ahhoz, hogy fegyvergyártó szaktechnikus legyél?

A fegyvergyártó szaktechnikusok képzése a honvédelmi ágazat alá tartozik, ahol egy 6 éves képzés során lehet elsajátítani a szakma fortélyait, a képzés végén pedig érettségit és szakképesítést lehet szerezni. Egyéb szakmák (fegyverműszerész, fegyverműszerész technikus) előzetes megléte esetén egy érettségire épülő 1 éves képzéssel szerezhető meg a fegyvergyártó szaktechnikus képesítés.

Alec Baldwin és a Rust-tragédiaFotó / Celebrity Gig

Az országban jelenleg sajnos nem folyik ilyen képzés, de az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján tájékozódhatsz a legfrissebb információkról, ha mindenképpen ilyen irányban tanulnál tovább.

Mennyit keres egy fegyvergyártó szaktechnikus?

A KSH 2020-as évre vonatkozó adatai szerint a fegyveres szervek középfokú képesítést igénylő foglalkozásain belül elhelyezkedők havonta átlagosan akár bruttó 505 ezer forintot is hazavihetnek.