Igazi művészlélek vagy és mindened a divat? Tudj meg mindent a divat-, jelmez- és díszlettervező szakmáról

Érdekel a divat és szeretsz tervezni, saját ötleteket kialakítani és kreatívan megoldani őket? Akkor a divat-, jelmez-, és díszlettervező szakmát pont neked találták ki.

Imádod a divatot, de ugyanakkor javíthatatlan művészlélek vagy és a ruhaötleteket szereted a saját ízlésed szerint kiegészíteni? Ebben a szakmában minden kreatív hajlamodat kiélheted, és később olyan munkakörökben dolgozhatsz, mint divat- és stílustervező, jelmeztervező asszisztens vagy díszlettervező asszisztens.

Mit csinál egy divat-, jelmez- és díszlettervező?

Ezen a szakmán belül a képzés során a divattervező vagy a jelmez- és díszlettervező szakmairányokat választhatod. Ezeknek a szakmáknak több közös pontja van, de sok mindenben különböznek is. Az alábbi felsorolásban a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk pár olyan tevékenységi kört, amelyek valószínűleg a feladataid közé fognak tartozni, ha ezzel a szakmával helyezkedsz el:

  • Öltözékek, kiegészítők megtervezése szabadkézzel vagy számítógépes programmal
  • Kollekciók összeállítása, kivitelezési folyamat megtervezése, felügyelete és dokumentációja
  • A díszlettervek ismeretében a kivitelezés irányítása
  • Forrásanyag, információ gyűjtése és koncepciót kialakítása
  • Elképzelések vizuális prezentálása (rajz vagy terv formájában)
  • Részvétel kollekciók bemutatásában (fotózásokon, filmezéseken)
  • Színpadi próbákon jegyzetek készítése a szükséges változtatásokról
  • Filmforgatásokon együttműködés a stáb többi tagjával

Mennyi idő kitanulni ezt a szakmát?

A divat-, jelmez-, és díszlettervező szakma a kreatív ágazat 5 éves képzése, ennek a végére érettségit és technikusi szintű szakképzettséget szerezhetsz. A részletekről az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján tájékozódhatsz.

Ebben a szakmában minden kreatív hajlamodat kiélheted.Fotó / 123rf

Milyen képességekre van szüksége egy divat-, jelmez-, és díszlettervezőnek?

Ebben a szakmában különösen fontos a vizuális műveltség, fejlett forma- és színérzékelés. Azoknak a fiataloknak ajánlott, akik érdeklődnek a divat és az öltözködés iránt, és rendelkeznek az ehhez szükséges alkotó fantáziával. Érdekli őket a színház, a drámairodalom, a film és a színészek világa. Továbbá szeretnek másokkal közösen kreatív munkát végezni.

Mennyit keres egy divat-, jelmez-, és díszlettervező?

A KSH 2020-as adatai szerint egy díszletező átlagkeresete havi bruttó 342 ezer forint volt, ám ebben a szakmában valamivel nehezebb a teljes munkaidőben foglalkoztatottak keresetét pontosan megállapítani, mivel sokat számítanak az ismeretségek és gyakran nem egy havi, stabil fizetéssel kell számolni, hanem az adott projekttől függően.

Ha felkeltette az érdeklődésedet ez a szakma, akkor ellenőrizd le, hogy milyen intézményekben lehet tanulni.