Ismerkedj meg a mezőgazdasági technikus szakmával

Ha vonz a mezőgazdaság, és ugyanakkor szívesen végzel irányítási, csapatvezetési feladatokat, és megfordult már a fejedben egy vállalkozás indítása, akkor érdemes többet megtudnod erről a sokszínű szakmáról.

A mezőgazdaság egy rendkívül tág és fontos gazdasági ágazat, és az egyik legnagyobb jelenkori problémája a jól képzett dolgozók alacsony száma. Míg néhány évtizeddel ezelőtt fiatalok tömegei számára egyértelmű volt, hogy a mezőgazdaságban fognak majd dolgozni, ma már szinte meglepetéssel halljuk, ha valaki ezen a területen helyezkedik el. Ha vonz ez a világ, a vidéki élet, és mellette szívesen dolgoznál vezető beosztásban, ahol a szervezés is a feladataid közé tartozik, akkor a mezőgazdasági technikus szakma megfontolandó opció lehet a számodra.

Mivel foglalkozik egy mezőgazdasági technikus?

Aki ebben a szakmában dolgozik, az a mezőgazdaságban növénytermesztési vagy állattenyésztési területen végez feladatokat, és irányít munkacsoportokat. Felügyeli a mezőgazdasági termékek megfelelő módon történő előállítását, menedzseli a termelést. A növénytermesztésen és az állattenyésztésen belül számtalan terület és munkakör megtalálható, most csak egy párat emelünk ki:

 • baromfi- és kisállattenyésztő szaktechnikus
 • juhtenyésztő szaktechnikus
 • szőlőtermesztési szaktechnikus
 • öntözési technikus
 • zöldségtermesztési szaktechnikus
 • lótenyésztő szaktechnikus
A mezőgazdaság egy rendkívül tág és fontos gazdasági ágazat.Fotó / 123rf

A mezőgazdasági technikus munkája során jellemzően ezekkel a feladatokkal találkozhat:

 • megtervezi, elindítja vállalkozását
 • megszervezi a vállalkozáson belül végzett tevékenységeket, beruházásokat tervez meg, ellenőrzi a termelést
 • megszervezi az anyagbeszerzést és értékesítést
 • üzemelteti és kezeli a mezőgazdaságban alkalmazott gépeket, berendezéseket
 • gazdasági állatok tartásában, takarmányozásában, tenyésztésében vesz részt
 • mezőgazdasági termelési feladatokat ellátó személyeket, csoportokat irányít

Mennyi idő kitanulni ezt a szakmát?

A mezőgazdasági szakmákra jellemző leginkább, hogy legjobban a gyakorlatban lehet őket megtanulni, hiszen nehezen elképzelhető, hogy valaki a növénytermesztés és az állattenyésztés csínját-bínját az iskolapadban tanulja meg. De valahol el kell kezdeni az alapok elsajátítását, mielőtt belevágsz a gyakorlatba is, amire jó alkalmat jelentenek majd a képzés alatti szakmai gyakorlatok. Mint a többi technikusi képzés, ez is 5 éves, és ez idő végére a technikusi végzettség mellett érettségivel is rendelkezel majd. Persze ebben a szakmában is akkor lehetsz a legsikeresebb, ha mindig képzed magad, és naprakész vagy a szakmai újításokkal kapcsolatban.

Mik a legfontosabb képességek egy mezőgazdasági technikus számára?

Fontos, hogy érdeklődj a mezőgazdasági ágazat iránt, és ne félj bekoszolni a kezeidet, hiszen ebben a szakmában vezetői pozícióban sem valószínű, hogy csak az irodában fogsz ülni. A vezetői készségek mellett elengedhetetlen a csoportmunka szeretete, képesség hatékony döntéshozatalra, a helyzetek átlátására és a nyitottság az új dolgok, modern technológiák kipróbálására.

Mennyit keres egy mezőgazdasági technikus?

A KSH 2020-as adatai szerint a mezőgazdasági technikusok átlagosan bruttó 400 ezer forintot kerestek teljes munkaidőben, a legjobban kereső korcsoport pedig 40-49 éves korosztály volt, akiknek a bruttó keresete a 450 ezer forintot is elérte.